Български институции са подложени на хакерски атаки от Русия, алармира главният прокурор. Установено е, че атаката идва от град Магнитогорск.

Според Гешев случаят е изключително сериозен за българската национална сигурност, защото ние сме част от европейското семейство. Все още не може да се каже дали става дума за един хакер или няколко групи, уточни още Гешев. Според него, атаката е била "предвидима".

Атаката е насочена срещу много министерства, сайта на Президентството и Конституционния съд, каза главният прокурор.

„Случаят е изключително сериозен за българската национална сигурност“, отбеляза Иван Гешев.  

Заместникът на обвинител №1 назова мястото в Русия, откъдето е предприета атаката.

„Специализираният софтуер е дал възможност атаката да се проследи до нейния зародиш и тя тръгва от град Магнитогорск“, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Руският град, откъдето е тръгнала атаката


Според Иван Гешев тази атака е била предвидима, защо сме част от европейското семейство.

„Работи се съвместно с колегите от ГДБОП и ДАНС, тук не е подложена на хакерска атака институцията на президентство и сайта на президентството, обект на атаката е българската държава и то българската държава като част от европейското семейство“, каза главният прокурор.

От „Дондуков 2“ излязоха с позиция:

"Във връзка с отправени въпроси от медии прессекретариатът информира, че интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта. "

От Министреството на електронното управление съобщиха, че работят заедно  с МВР, ДАНС, Информационно обслужване и IT екипите на държавните администрации по предотвратяването и превенцията срещу кибератаки с различни сила и интензитет и че към този момент всички институционални сайтове работят нормално, като има готовност да се реагира при нови ситуации.

Според киберексперти атаката е само тест за това как реагира държавата. 

„Това не означава, че следващата седмица, ако те решат да атакуват отново,  ще използват компютри от Русия, защото трафикът от там се филтрира лесно, но най-вероятно те ще активират "зомби" компютри, заразени мрежи, които може да са на територията България и на ЕС“, заяви Ясен Танев, експерт по информационна сигурност.

Обвинител номер едно изрази надежда, че в случая прокуратурата ще получи международна правна помощ.

Днес от bTV потърсихме за коментар мисията на Москва у нас, но никой не отговори на обажданията ни.