Хакерската атака срещу множества министерства е ясен криминален случай, който засяга устоите на българската държава. Това каза на брифинг главният прокурор Иван Гешев. 

Той уточни, че атаката идва от руския град Магнитогорск. Обект на тези хакерски атаки са МВР,  Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието, Конституционният съд, Президентството, обясни Иван Гешев.

Той съобщи, че Софийска градска прокуратура е възложила проверка по случая.

"Работи се съвместно с колегите от ГДБОП и ДАНС. Тук не е подложена на хакерска атака институцията Президентство и сайта на Президентството, обект на атака е българската държава, и то българската държава, като част от европейското семейство“, заяви главният прокурор. 

Ние ще си свършим работата да защитим българския национален интерес и на евроатлантическите ни партньори, допълни Гешев. 

Хакерската атака е срещу държавността и срещу множество български държавни институции. Тя е от територията на Руската федерация и по-конкретно от група хакери, базирани в руския град Магнитогорск, информира заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Случаят е изключително сериозен за българската национална сигурност, отбеляза Гешев. По думите му разследването може да приключи за два месеца, а може и за няколко пъти по два месеца, когато се удължава срокът.  

Атаката е била потенциално предвидима, защото сме част от ЕС и спазваме европейските ценности, каза още главният прокурор.

Специализираният софтуер е дал възможност да се проследи атаката до нейния зародиш и тя тръгва от град Магнитогорск, потвърди Борислав Сарафов.

По думите му, дали е едно лице, група хакери или държавна структура, или някой просто си играе, ще го установи разследването.

„Надявам се по пътя на международната правна помощ да установим и конкретните лица, които стоят зад тази атака, а не само мястото, откъдето се прави опит за дестабилизиране на държавата“, заяви Сарафов.

Той припомни, че това не е първата хакерска атака срещу държавата. „Атаката срещу "Български пощи" беше проведена също от територията на Руската федерация“, каза зам.-главният прокурор.

По въпроса за българското законодателство Иван Гешев каза, че то не е променяно в съответствие с европейското от 30 години. Нашето законодателство е морално остаряло, то е от времето на Тодор Живков, коментира Гешев. Няма как с негодни закони да произведеш резултата, който очакват българските граждани, каза още той. 

„А защо не се променят – мисля, че никой няма интерес да го направи, защото тогава няма да може да говорим за борба с корупцията, ще се притеснява за личната си безопасност, ако е нарушил закона“, отбеляза главният прокурор. 

„Ясно е докъде се докарахме, ясно е, че полицаи „ескортират“ пияни и дрогирани шофьори, ясно е, че мигранти убиват полицаи, ясно е, че полицаи катастрофират челно и трима пострадват със средни телесни повреди, ясно е, че има бум на престъпността, ясно е – мигрантски натиск казват няма. Болниците в Бургас са пълни с неустановени загинали лица, които ловците намират в гората, и не могат да бъдат освободени понеже не може да се установи самоличността им. С това са пълни болниците в Бургас, иначе няма проблем с мигрантския натиск, както казват някои. Ясно е, че има война по пътищата и сме водещи по черна статистика в Европа. (…) Сега пак се извършват престъпления, дори от глад“, каза Иван Гешев.

По думите му, това не е заради МВР:

„Не обвинявам сегашния министър, нито колегите от МВР. Това е една негативна тенденция, която е в резултат от години на това, което се прави срещу българската съдебна власт, срещу прокуратурата – едно последствие. Тези последствия ще продължат, докато не се реши причината. Причината е реална правна реформа, а не измислена, за да може някой да си сложи човек, удобен на олигарсите и задкулисието. (…) Зад тези неща, които някои продължават да поставят като водещи, стоят нелегитимни мръсни цели“, допълни главният прокурор.