Расте броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в страната. Областите Велико Търново, Шумен, Перник и Ямбол също обявиха грипна епидемия.

Във Велико Търново мерките влизат в сила от днес и ще важат до 5 февруари, в Шумен – от сряда до 7 февруари, а в Перник – също от сряда, но ще важат до 9 февруари. Припомняме ви, че от днес влиза в сила и обявената грипна епидемия за област Ямбол.

Днес РЗИ- София реши да преустанови присъствения учебен процес от 1 до 7 февруари в София-област, заради повишаващата се заболеваемост.

В областите с обявена грипна епидемия (като Пловдив, Смолян, Плевен, Варна, Бургас, Габрово и Пазарджик) се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации.

Забраняват се свижданията, а в детските ясли, градините и училищата се провежда стриктен всекидневен филтър.

В Пазарджишка и Варненска област децата ще учат онлайн от 31 януари до 5 февруари включително. Онлайн е вече и обучението в Пловдив, Перник и Габрово.

Напрежение има в Ямбол заради извънредните мерки в грипната епидемия. Задължителният филтър за учениците образува опашки в студа и предизвика недоволството на родителите. Здравните власти заявиха, че ще предложат прегледите при присъственото обучение на децата.

Часът е 7:40 – започва сутрешният филтър за учениците. Десетки деца чакат на стълбите пред училище „Любен Каравелов“.

„Погледнете какво става, там е натрупано от народ. Моето дете е в първи клас и стои десет минути отвън. Може ли един човек да мери температурата на толкова много деца“, недоволна е Миглена Иванова.

Някои родители връщат децата си в къщи, когато видят дългата опашка пред училището. „Заради опашката има по-голям шанс да се разболее тук, отколкото заради въпросния грип“, категоричен е и Ангел Стоянов.

Сутрешният филтър за над 800 ученици се извършва от едно медицинско лице. „Имаше забавяне, защото трябва да се измери температурата на децата“, обясни д-р Чавдар Желязков.

„За утре ще изговорим с медицинското лице, как ще организираме нещата с филтъра, за да става по-бързо“, обещава Диана Вълева, зам.-директор на ОУ „Любен Каравелов“.

РЗИ-Хасково свиква извънредно заседание на щаба в 14 часа днес (30 януари). Грипната епидемия в ямболска област е до 5 февруари.