Грешка в системата - така лекарите си обясняват факта, че пациент е починал с диагноза сърдечна недостатъчност, а впоследствие се оказал болен от коронавирус. Тестът излязъл едва след погребението на пациента.

Преди седмица бащата на Димитър Ланков е приет по спешност в болницата в Пирдоп. Два дни по-късно умира.

Георги Ланков е починал на 13 октомври от сърдечна и дихателна недостатъчност. Два дни по-късно се оказва, че е болен от коронавирус.

„Погребваме го и когато вече всичко приключва, се обаждат на майка ми на 15-и, че баща ми е починал от COVID-19 и нейната проба е положителна, и до един час да сме на адреса под карантина“, разказа Димитър Ланков.

Самият Димитър е с отрицателен тест и недоумява как така първо диагнозата е една, а после се оказва съвсем друга. Според лекарите системата е бавна и докато излязат резултатите, човекът вече е починал.

Според здравния министър Костадин Ангелов забавянията понякога се дължат на факта, че се работи с изключителна прецизност.

Кметът на Пирдоп обясни, че в целия град има само един заразен с коронавирус, но е чувал за случаи, в които роднини се оплакват, че се съмняват в диагнозата посмъртно.

„В цялата държава се прокрадваха такива приказки, че едва ли не се получават и пари, но аз такова нещо не съм виждал“, каза Ангел Геров.

Междувременно Димитър Ланков остава под карантина въпреки отрицателния си тест.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!