Верни ли са данните на националната статистика? Грешка в отчитането на вноса на горива сблъска управляващи и опозиция заради евентуална манипулация на данните за икономическия ни растеж в навечерието на влизането в чакалнята за еврото.

Скандалът избухна след като миналата седмица от опозицията обявиха, че имаме изкуствено завишен растеж на БВП – реалният бил под 1%.

Снимка: btvnovinite.bg

За грешката в статистическите данни става ясно от официално съобщение на сайта на БНБ от 19 февруари, където в графа „грешки“ е отбелязано отклонение от –3.3 милиарда евро във вноса за декември на миналата година.

Снимка: btvnovinite.bg

Икономистът Георги Вулджев прегледал данните и установил аномалия: „Което води до безпрецедентен растеж в търговския ни излишък. Логично е да се запита човек на какво се дължи този спад във вноса и като погледне НСИ, се вижда, че се дължи само на една категория стоки – има 3 милиарда спад, което е 46 % спад спрямо 2018 г. Това може да доведе до по-малък растеж на БВП. Колко по-малък е трудно да се каже“.

Опозицията заподозря, че данните са манипулирани.

„Опитните статистици и анализатори в БАН няма как да не са видели тези огромни разлики във вноса, но са си премълчали под натиска на правителството. Защото когато се лъже за вноса, се вдига БВП, а правителството се хвалеше преди изборите и след тях и във връзка с чакалнята като отличник с високия растеж“, заяви Румен Гечев от БСП.

От ГЕРБ обявиха това за поредния опит за паника: „БВП се измерва и по доходи, и по заплати, и по пенсии. За мен този опит е пряка атака срещу влизането на България в чакалнята на Еврозоната. След излизането на данните на 5 март да се извинят“, настоя депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

От НСИ обясниха разминаването с комуникацията си с митниците. В новото европейско законодателство при внос на горива се подават два вида декларации – опростена и допълнителна. НСИ използва само окончателните данни.

„Ние не сме политически орган и нямаме никакъв интерес да манипулираме, разкрасяваме и променяме информацията. Тя се базира на данни, които се регистрират и не могат да бъдат променяни“, каза председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Вероятно от европейските институции ще има въпроси дали е спазена методологията и регламентите.

От ГЕРБ днес се похвалиха, че Европейската комисия е декларирала България за държава без икономически дисбаланс.