Млад мъж реши, че не иска да бъде домоуправител на входа, в който живее. Законът за етажната собственост обаче е категоричен: той диктува, че дори да няма желание, всеки трябва да стане домоуправител.

Асен Маринов сподели, че заради нежеланието на останалите избират него. Професията му е такава, че по цял ден е зает с пациенти и няма времето да бъде домоуправител. В момента единственият полезен ход за него е да повдигне въпроса за проблема.

„Искам да дам гласност, защото със сигурност този проблем е налице на много други места и хората просто се примиряват с него, всеки един може да се събуди една сутрин и да се окаже, че е домоуправител”, допълни той.

Снимка: bTV

Според съседите му всеки е минал по реда си, а сега е време и на Асен да заеме длъжността. Те посочват, че всеки, който е собственик има задължение към кооперацията. В кооперацията живеят седем семейства. Две от тях вече са били домоуправители.

След изпратено писмо до Столична община, Асен получава отговор, че въпросът не е в правомощията на местната власт. Изпраща се писмо и до омбудсмана Мая Манолова, както и до парламента.

По закон ако те изберат за домоуправител, значи трябва да поемеш отговорността. Въпреки това съседите му са предложили алтернатива – да намери фирма за домоуправител, но ще трябва да плаща от собствения си джоб. Асен пък решава да заведе дело в съда.