Граждани протестират в центъра на София заради проекта, по който ще се ремонтира столичния булевард "Дондуков".

Основният мотив е, че първоначално приетият проект, по който да се рехабилитира "Дондуков", е променен. От общината пък контрират, че са задължени да се съобразят с препоръките на културното министерство.

Ремонтът на "Дондуков" започна преди няколко дни. Подмяната на канализацията е в ход.

В началото на ХХ век „Дондуков” е едно от бижутата на столицата. Трамвайното трасе и настилката за автомобили са изцяло от павета. Днес паветата са в лошо състояние, а бетонната настилка покрай релсите е с множество дупки. Затова и общината инвестира милиони в обновяването на булеварда.

Едва започнал обаче, ремонтът е оценен като провал от неправителствената организaция "Спаси София". Причината е, че първоначалният проект за комбинирана настилка за "Дондуков" е отменен и реконструкцията на трасето ще се направи само с павета, а не с павета и асфалт за автомобилно и велосипедно движение, както е било предвидено в началото.

Снимка: Ладислав Цветков

"Сега общината се отмята от велоалеята, която гласуваха само преди месец", отбеляза Андрей Зографски от "Спаси София". 

Паветата са пречка за изграждане на велоалея, а общината била с вързани ръце заради становището на културното министерство паветата да останат.

"Тяхното предписание е със задължителен характер и общината трябва да се съобрази. В момента търсим техническо решение как би могло да се реализира велоалеята на павирана настилка", заяви зам.-кметът на София по транспорта Евгени Крусев. 

Мотивът за становището на културното министерство - паветата са културно наследство. "Запазват се автентичността на настилките и се предприемат действия за тяхното съхранение и опазване в бъдеще", заяви зам.-министърът на културата Амелия Гешева. 

Столичната община е абдикирала от защитата на собствения си проект пред министерството, твърдят от "Спаси София".