Искове и сигнали, които могат да доведат до съдебни решения и санкции за милиони, завеждат „Градус“ АД и бизнесменът Иван Ангелов заради накърняване на имиджа на компанията и обезценяване на пазарната ѝ стойност, става ясно от официално съобщение.

Действията им идват като отговор на изказаните на заседания на комисията по ревизия в предното НС твърдения за връзка между тях и властта по времето на ГЕРБ. Бизнесмените Светослав Илчовски и Павел Стоименов директно посочиха Ангелов като човек, който използва протекциите си, за да държи под контрол земеделието и храните. Илчовски заяви и че първоначалното борсово предлагане на „Градус“ е било на изкуствено завишена цена, което е ощетило пенсионните фондове, които са купили акции.

Според фирмата това са „безпрецедентни политически атаки“.

Сега „Градус“ сезират КФН за „невярна и подвеждаща информация от Светослав Илчовски и определени други лица относно „Градус“ АД и цената на неговите акции“, като това може да доведе до 5 млн. лева глоба. Фирмата е завела и иск за обезщетение за неимуществени имуществени вреди в размер на 10 млн. лева.

Като акционер Ангелов готви иск по ЗЗД срещу Илчовски, обезщетението по който също може да надхвърли 5 млн. лева, като остава възможност и други акционери в „Градус“ да заведат искове. Има и други заведени искове, включително един за 300 000 лв. и няколко по текстове от НК.

Подобни искове има и срещу Павел Стоименов, като един от тях е за 150 000 лв.

„Изразяваме убеждението си, че българската съдебна система ще въздаде справедливост при този опит за очерняне на името на сектороопределяща компания, която през последните 30 години осигурява работа и развитие на хиляди български граждани“, заявяват от „Градус“.