От юни 2022 г. се предвижда да забраним движението на каруци в София с цел безопасност, съобщи Карлос Контрера, председател на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет.

Целта на забраната е да се освободят улиците от тези опасни превозни средства, защото те създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Има и огромни проблеми с движението на каруците, коментират от СОС.

По думите му много често хората, които ползват животните като впрегатна сила, не полагат никакви грижи за тях. Според него не са малко случаите на малтретирани коне, които са на прага на смъртта.

Контрера отбеляза, че идеята за забраната за движение на каруци с животинска тяга е още от миналия мандат на СОС.

Контролът по спазването на забраната ще бъде поверен на три институции - Столичния инспекторат, Общинска полиция и дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.

Предвижда се при нарушаване на забраната освен превозното средство, временно ще се задържа и конят. Той може да бъде върнат на собственика едва когато той заплати разходите по издръжката и обслужване на животното.

С втори доклад на СОС ще бъде вменено като задължение и като правомощие на общинското дружество "Екоравновесие" да се грижи за задържаните животни, а не както досега, те да бъдат връзвани пред районните полицейски управления.

За целта ще бъде обособен подходящ терен в квартал „Требич“, където ще се създаде необходимата инфраструктура. Необходими са обаче около 200 000 лева за построяването му.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!