Властта опроверга информациите, че застраховката „Гражданска отговорност” ще струва хиляда лева след коалиционен съвет на управляващите.

За такова поскъпване предупредиха застрахователи при условие, че не бъде поставен таван на размера на неимуществените обезщетенията след катастрофа. След края на съвета финансовият министър коментира, че недоволството срещу  поскъпването на задължителната полица до 1 000 лева е неоснователно, тъй като в момента тече дебат по цената на застраховката.

Миналата седмица премиерът поиска законопроектът за Кодекса за застраховане, внесен от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, да бъде оттеглен и да се проведе обществено обсъждане.

„Цена 1000 лв. за „Гражданска отговорност” не стои на дневен ред и подобна тема е спекулация, която цели обществено напрежение”, категоричен беше финансовият министър Владислав Горанов.

Горанов коментира и окончателно приетия закон за местните данъци и такси. Според него от догодина собствениците на стари автомобили може да плащат по-висок налог върху тях, защото замърсяват въздуха. Увеличението може да достигне до 10 лева.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов нарече протестите срещу поскъпването на „Гражданската отговорност” и по-високите цени на горивата „доста тенденциозни подходи за дестабилизация на страната”.

„В немалко от случаите имаше доста провокация и се целеше точно сблъсък между тези, които искаха да се приберат и тези които бяха блокирали инфраструктурата”, отбеляза Цветан Цветанов.

„Аз съм убеден, че всеки е в правото си да избира какво желае за имаме политическа криза и хаос или да имаме да прогноза за това какво се случва”, каза още Цветнов.

Кабинетът предвижда среща с петролната и газова  асоциация за цената на горивата, но тенденциите според финансовия министър са към стабилизиране и леко понижаване на цената на  суровия петрол.

Коалиционния съвет е взел и друго решение - България да не се присъединява към глобалния пакт за миграцията на ООН.

Съветът не е обсъждал исканата от майките на деца с увреждания оставка на вицепремиера Валери Симеонов.