Невиждани от години масови протести обхванаха страната през последните дни, като пикът до момента беше в неделния ден, когато магистралите и основните пътища на България бяха блокирани на десетки места от хиляди недоволни граждани. Те се вдигнаха заради високите цени на горивата, но много бързо демонстрациите станаха социални – срещу бедността и лошите условия за живот в цялата страна.

Протестите тръгнаха от Велико Търново. „Искаме да живеем в една по-добра държава, Велико Търново е един от най-скъпите градове, заплатите са 5-600 лв.”, коментира пред камерата на bTV една от участничките във вчерашния протест в старопрестолния град.

Вчера вместо мотоколона през центъра, в Търново се състоя шествие, което блокира главния път за София. „Цените на горивата отпушиха Кутията на Пандора. Ние сме това България да стане добро място за живеене и да останат децата ни тук. Явно спонтанността на протеста беше факт, хората не могат да издържат на това, което се случва в държавата”, коментира организаторът на протеста Пламен Копанов.

Той беше категоричен, че зад демонстрациите не стоят политически партии. Копанов обаче беше категоричен: „Ние сме против всички, които са били на власт. Очакваме тези, които са на власт, да решат проблемите”.

За „ухажване” от страна на опозицията признават и в Благоевград, където беше блокирано движението към Гърция. Тамошният организатор Александър Стамболийски обаче също беше категоричен, че той и съмишлениците му няма да допуснат да бъдат яхнати: „Изказванията, че сме платени или че някаква партия ни подкрепя са нелепи и не би трябвало политиците да прибягват до това, защото ще се обърне срещу тях”.

Стамболийски призна, че вчера е очаквал не повече от 250 коли за протеста. Дошли над 600: „Дадохме силна заявка до управляващите, че нещата трябва да се променят”.

А в Благоевград са категорични, че сегашната ситуация не може да продължава. „В Благоевград нищо не се случва, обещаха ни 1500 работни места, а градът потъва”, посочи един от недоволните. Друг подчерта: „Държава без държавност не може да продължава вечно”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!