Опити за провокация, политически действия за дестабилизация на страната и стрес за прибиращите се у дома деца – това видя председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов във вчерашните мащабни протести срещу високите цени на горивата и лошите условия за живот в България.

„На днешният коалиционен съвет имахме възможността да говорим за всичко случващо се в държавата и за доста от тенденциозните подходи, които някои реализират, за да дестабилизират страната”, коментира пред журналисти бившият силов министър.

По думите му вчера е имало опити за провокация и сблъсъци между прибиращите се граждани и протестиращите: „Имаше много семейства, които се прибират с децата си и бяха блокирани в продължение на няколко часа”.

Финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че прогнозите са цените на суровия петрол да се стабилизират и даже леко да паднат. „Не е изключена среща с петролната и газовата асоциация, за да се обсъди веригата на доставки, да се прецени и да се докаже на българските граждани, че това са равнищата, които могат да се прилагат в пазарна икономика”, посочи той.

„С информираността на българските граждани и това, което правим като политики, всеки може да избере – дали да имаме политическа криза и хаос, или да имаме стабилност”, подчерта Цветан Цветанов.

Той подчерта, че формирането на цената на горивата не е функция на правителството, но той прехвърли този въпрос на… Комисията за енергийно и водно регулиране: "В държавата има институции които осъществяват необходимия контрол и дават съответните разрешения – формирането на цената на горивата не е функция на правителството, формирането на цената на горивата е функция на комисията КЕВР и комисията КЕВР е избрана от българския парламент така, че да бъде равноотдалечена както от законодателната, така и от изпълнителната власт... Даже и КЕВР, както каза Влади (Горанов, който суфлира зад него), не е отговорна за цената".

„Гражданска” за 1000 лв. няма

Нито в момента, нито в прогнозите за следващата година съществува „Гражданска отговорност” за 1000 лв., подчерта Цветанов. Той подчерта, че вдигането на данъците за старите коли в парично изражение е малко: „1 лв. на месец или 80 ст. на месец не са от значение”.

За задължителната застраховка Владислав Горанов посочи, че продължават разговорите дали и какви лимити да се сложат на неимуществените претенции.

Представителят на „Обединени патриоти” Ангел Джамбазки подчерта, че сегашната ситуация „отваря вратата за застрахователни измами в сериозни размери”, като „поне 40 цигани са получили стрес и уплах”.

Новата конспирация

Джамбазки обяви още едно решение на съвета – България да не се присъедини към пореден всеобхватен международен документ, Глобалния пакт за миграция на ООН.

Става дума за съгласувана практическа политика за подредено и справедливо управление на потоците бежанци и мигранти, която не е свързана с конкретни правни задължения за всяка от подписалите страни.

Въпреки това, първо БСП, а сега – и националистите във властта, съзряха в пакта конспирация с цел насърчаване на миграцията и превръщането й от нелегална в легална.

„Този документ би бил застрашаващ за националния ни интерес, днешното ни решение е изключително добро за България”, заяви избраният в Европарламента като представител на ВМРО и „България без цензура” Ангел Джамбазки.