На прага на кампанията за европейските избори и съпътстващото я редене на листи, малката коалиция в управлението – на „Обединени патриоти”, се разклати във всички посоки.

Поредица от декларации и изявления доведоха до замразяване на отношенията между НФСБ и ВМРО. Резултатът е, че хората на Симеонов временно прекратяват преговорите за съвместно явяване на изборите с ВМРО. Те били стартирани миналия вторник. На тях идвали само ВМРО, а „Атака” даже не се обаждали.

„Дали това не са поредни стъпки в посока на самостоятелно явяване или явяване с друга коалиция на колегите от ВМРО – ако е така, не би ли било по-редно да бъде оповестено”, обяви Валери Симеонов. Той подчерта, че никой не е казал на партията му за организацията на вчерашната провалила се среща и коментира, че „явяването на евроизборите за нас не е жизненоважно събитие”, докато с голяма значимост е работата на парламента у нас.

От партията на Красимир Каракачанов отговориха, че не са преговаряли с никого извън ОП. А Волен Сидеров констатира: „Все повече има белези на разтрогване на брака”.

Трите партии в малката коалиция не успяват да се разберат нито за евроизборите, нито кой да е начело на групата – само Сидеров, както досега или Сидеров и Симеонов съвместно.

Той отрече да е бойкотирал заседанията на националистическото обединение и упрекна Симеонов заради коментара му за важността на евровота: „Става дума за геополитически избори, става дума за една битка за Европа”.

Засега от ГЕРБ отказват коментар по темата.