Патриотични игри: Началото

Списъкът на скандалите през годините между лидерът на НФСБ Валери Симеонов и лидерът на „Атака” Волен Сидеров е доста дълъг.

Снимка: btvnovinite.bg

Годината е 2003 г., когато Волен Сидеров започва работа в телевизията на Валери Симеонов в Бургас. През 2005 г. учредяват партия „Атака”. Сидеров влиза в парламента, а Симеонов в общинския съвет в Бургас. А техни врагове са всички – от Тройната коалиция до ГЕРБ.       

Снимка: btvnovinite.bg

         

Патриотични атаки: Сблъсък №1

Снимка: btvnovinite.bg
Въпреки че преди изборите е срещу Борисов, след тях Сидеров го подкрепя. Този обрат взривява отношенията му със Симеонов, разказва бившият депутат от НФСБ Велизар Енчев.

Валери Симеонов беше готов заради Волен Сидеров да уволни всеки, ако каже една дума по негов адрес негативна и го правеше”, казва Енчев.

Снимка: btvnovinite.bg

По това време Сидеров е женен за Капка Георгиева, Симеонов им е кум, а синът ѝ Димитър Стоянов е в партийното ядро.

Решението на Сидеров, „Атака“ да даде безусловна подкрепа за управление на ГЕРБ без реално участие във властта. Това е, което доведе до разпада в отношенията им”, коментира Стоянов.

Снимка: btvnovinite.bg

В избухналата война между Волен Сидеров и бившия му работодател Валери Симеонов двамата се изобличават един друг кой какви цели преследва.

Кирил Гумнеров е един от създателите от „Атака” и бивш депутат. На въпрос как се финансираше партията, той посочи, че не може да отговори и допълни, че само Волен Сидеров се е занимавал с финансирането.

„След 2009-та година имаше един такъв елемент за известно време – ходене по по-луксозни ресторанти и така”, посочи Димитър Стоянов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Безусловната подкрепа” на Волен Сидеров към ГЕРБ се сгромолясва. Сидеров обвинява ГЕРБ, че са купили част от депутатите му.

Снимка: btvnovinite.bg

След предсрочните парламентарни избори през 2013 г. Волен Сидеров осигурява кворума и благодарение на него е гласуван кабинетът на Пламен Орешарски.

Патриотични атаки: Сблъсък №2

Снимка: btvnovinite.bg

От партньори, ГЕРБ се превръщат във враг на „Атака”, а Волен Сидеров ги обвинява в задкулисни отношения със създадената през 2011 г. партия на Валери Симеонов – Национален фронт за спасение на България.

Партията на Симеонов в коалиция с ВМРО на Красимир Каракачанов влизат в 42 Народно събрание и подкрепят втория кабинет на Борисов, в коалиция с Реформаторския блок и с партньорството на АБВ с лидер Георги Първанов.

Снимка: btvnovinite.bg

Валери Симеонов и Волен Сидеров се срещат в парламента. Този път Симеонов – в ролята на подкрепящ властта, а Сидеров на опозиция.

Снимка: btvnovinite.bg

Отново заедно

Въпреки уверенията, че няма да ги видим заедно – „Атака”, НФСБ и ВМРО се събират и стават „Обединени патриоти” и по-малък коалиционен партньор на ГЕРБ в третия кабинет Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

Независимо от обратите в отношенията им, Сидеров и Симеонов винаги се оказват заедно в ключовите житейски моменти – сватбите на Волен. На първата с Капка Георгиева – Симеонов кумува, на втората с Деница Гаджева е гост

„Това е италианско семейство. Най-страшното е друго, че хората все още им вярват. Спойката между тях е Красимир Каракачанов”, заяви Велизар Енчев.

Снимка: btvnovinite.bg

И Красимир Каракачанов е на сватбата на Сидеров. Подарява на младоженеца каска. А Сидеров я слага на обратно. Точно, както самият Каракачанов, когато влиза в ролята на помирител между Сидеров и Симеонов.

Със сключването на коалиционното споразумение с ГЕРБ, Волен Сидеров прави пореден лупинг и в отношението си към Бойко Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз не предавам четата, ако някой друг я предаде. Аз съм коректен човек, знаят го всички, с които съм работил”, казва Волен Сидеров в „Тази неделя” по bTV на 18.11.2018 г.

Знаете ли, тези на магистралата са по-честни – работят за единия хляб. А тяхната магистрална политика, на тези тримата, е за повече пари, повече  власт и повече облаги от властта. Комисионни концесии, вижте им назначенията!”, заявява Енчев.

Макар и заедно във властта, мир между НФСБ и Атака няма.

Снимка: btvnovinite.bg

Партиотични атаки: Сблъсък №3

„Атака” и НФСБ – партии, които се борят против олигархията, те в момента споделят ценностите на олигархията. Справка. Кой се опита да прокара преди два месеца, слава Богу, че държавният глава го върна, закона за приватизацията, с който се опрощаваха едни 50 млн. лв. на разградския бизнесмен г-н Домусчиев? Волен Сидеров и неговите депутати. Кой до вчера се съдеше с Домусчиев, а днес заедно на пресконференция се прегръщат?  Валери Симеонов. За тях омразата и любовта са търговско понятие. Използват тази монета, която се изплаща в момента. Както се прегръщат днес – утре ще се мразят. Но пак казвам отново – те никога няма да се разделят. Ще останат винаги заедно!”, коментира Енчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Това, което разделя Волен Сидеров и Валери Симеонов е толкова силно, че дори и заедно се изобличават един друг в лобизъм, поставят си ултиматуми, заиграват се с нови партньори, но така и не се пускат. Какво ги държи хванати един за друг и до кога ще останат в така, само времето ще покаже.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!