Голям интерес към военната служба регистрират в Смолян. По 4-ма кандидати се състезават за едно място в 101-ви алпийски полк.

Заради наплива от кандидати за войници със заповед на военното министерство са отпуснати още 10 допълнителни места.

21-годишният Иван Дурев е студент. Учи специалност "Музика", но ще се кандидатира за професионален военен.

Снимка: btvnovinite.bg

"И просто реших да опитам и в друга сфера, защото работата при военните дава едно сигурно бъдеще за младите хора“, казва Иван.

За последните две години в 101-ви алпийски полк са назначени над 120 войници. Той е единственото формирование в  Сухопътните войски с алпийска подготовка - най-актуалната техника при антитерористични операции.

Снимка: btvnovinite.bg

"Защото може да се действа отгоре надолу, вертикално нападение да се извършва срещу тези терористи, което е способност само на тези формирования, които имат такива способности, за алпийски придвижвания и способи", обяснява полк. Димитър Кацаров, командир на 101-ви алпийски полк в Смолян.

Снимка: btvnovinite.bg

Полкът провежда летен полеви лагер.

"Целта на тези занятия е да бъдем подготвени и когато трябва да покажем, че знаем и можем и да сме готови за подобни ситуации", казва ст. лейтенант Николай Соколов, зам.-командир на Втора алпийска рота.

Снимка: btvnovinite.bg

"Обикновено се стремим занятията да ги провеждаме в условия, близки до реалните", обяснява Данаил Карабов, началник на Учебен център за алпийска подготовка.

Снимка: btvnovinite.bg

Гората пък е предизвикателство за снайперистите.

Снимка: btvnovinite.bg

"Основният способ е придвижване по корем, пълзене в изключително тежка среда. Маскировката- тя е от специални костюми, които си изготвят самите снайперисти“, разказва мл.сержант Бялков, ръководител на снайперски сбор.

Снимка: btvnovinite.bg

Полевият лагер включва дневни и нощни занятия, 30-километрови преходи в гориста местност и тренировка на способи за оцеляване.