Тази седмица се навършва година от катастрофата с най-много жертви - тази край Своге.

Паметна плоча е поставена на мястото, на пътя край Своге, където преди година загинаха 20 души при автобусна катастрофа.

Снимка: bTV

На 25 август 2018 година автобус, който пътува по пътя от Своге към София, в опит да вземе завой, се удря в мантинелите, помита ги и пада в близкото дере.

След инцидента и управляващи, и прокуратурата обявиха, че настилката не отговаря на стандартите и изискванията. Последваха протести на жители на Своге и ремонт.

Снимка: bTV

Година след трагедията и въпреки ремонта жителите на Своге все още се притесняват да вървят по тротоара до пътя. В определен момент той просто свършва в мантинелата. И се налага или да я прескочат, или да минат под нея.

Лилия Георгиева е сред протестиращите, които още миналото лято
настояваха да се изгради пасарелка. Такава все още няма.

Снимка: bTV

„Тротоарът свършва в дерето. Или трябва да прескочиш, или да пролазиш отдолу - няма друг вариант”, казва Лилия.
 
От община Своге обясняват, че са готови с проект и се надяват ремонтът да започне до няколко дни. Припомнят, че пътят е бил частично
рехабилитиран малко след инцидента.

Снимка: bTV

„Разбира се, че се подмени повърхностният слой на асфалта, постави се, шумящата маркировка, постави се нова мантинела”, заяви Илия Богданов, зам.-кмет на Своге

Снимка: bTV

Пътят, по който свършва тротоарът, води до мястото на катастрофата, където загинаха 20 души.

По инициатива на близки на загиналите там вече е поставена паметна плоча.

„Мъчно ми е, защото заради безхаберието на някои хора трябваше да се стигне до тук. Но както виждате, никой, нищо не направи, безумни мантинели”, коментира Лилия Георгиева.

Снимка: bTV

През април прокуратурата обвини 8 души за трагедията. Сред тях - бившият шеф на пътната агенция Светослав Глосов, изпълнителният директор на фирмата, ремонтирала пътя и шофьора на автобуса.