Глоби за общо 50 000 лв. ще плащат фирмите, които се занимават с поддържането на АМ „Тракия“ и на столичния Околовръстен път заради проблемите с придвижването по двете ключови трасета в късните часове на вчерашния ден. Това стана ясно от брифинг на пътната агенция.

Началникът на АПИ Георги Терзийски каза пред журналисти, че 30 000 лв. санкция ще плаща фирмата, ангажирана с аутобана, а 20 000 –тази, която отговаря за шосето. По думите му неподготвени шофьори също са затруднили пристигането на снегорините, но въпреки това е имало и забавена реакция. „Искам да стане ясно, че ще бъдем безкомпромисни към действията на снегопочистващите фирми. При предходната усложнена ситуация във Варна и Добрич също са наложени санкции на снегопочистващите фирми в размер на 52 000 лв.“, посочи Терзийски.

Той се извини на шофьорите, които се е наложило да чакат в колите си, но и отбеляза, че недобросъвестни водачи са блокирали пътя на специализираната техника като са опитали да се движат по аварийните ленти.

Към момента единственият затворен път е Завет – Острово в Разградско: „Снегът не е много, но вятърът е бурен и създава огромни преспи на платната, особено в Североизточна България, където обстановката ще се влошава още повече“.