563 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите, съобщават от АПИ.

Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват срещу заледяване и хлъзгавост.

На места е обявен жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи и силен вятър. Той важи за шест области – Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Варна и Шумен.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

От пътната агенция съобщават още, че при необходимост ще се затварят определени пътни участъци, за да се обработват настилките.

„Там където се налага заради силния вятър и снегонавявания е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия“, посочват още от АПИ.