Санкции и за магазините, и за посетителите, ако не се спазват противоепидемичните мерки по време на "голямото пазаруване" за празниците. Това анонсира властта след среща с представителите на големите вериги.

Може да се стигне и до затваряне на обекти, ако правилата се нарушават – заканиха се властите. А в замяна обещаха екипи на МВР, пожарната, РЗИ, Комисията за защита на потребителите и Агенцията по безопасност на храните да контролират и помагат за спазването на правилата.

Бизнесът обеща да следи магазините да не се препълват, но за територията извън тях заяви, че се надява на полицейско присъствие, което да респектира посетителите.

„Увеличава се работното време във веригите, за да се позволи на хората да пазаруват по-дълго време и да се избегнат струпвания в пикови часове, взимат се всички мерки за безопасността вътре в магазините“, заяви Йордан Матеев, Сдружение за модерна търговия.

„Математически е възможно да допуснете до 400 души в един магазин, но сме дали инструкция да допускаме между 80 и 100“, обясни Милена Драгийска, директор на търговска верига.

Липсата на работници в магазините в условията на пандемия е предизвикателство за бизнеса:

„Нито хранителните фирми, с които работим, нито ние можем за утре отнякъде да изфабрикуваме допълнително хора. Те не са физически налични“, добави Драгийска.

„Ако имат недостиг на работни кадри, било за охрана, било за персонал - такава светкавично да им бъде осигурена през бюрата по труда“, каза икономическият министър Лъчезар Борисов. 

Има ли нередности в търговските обекти обаче, ще има и санкции:

„Аз ви обещават, че там, където има неспазване на мерките - подобно на онези снимки, които виждахме преди с опашки, тези места ще бъдат много бързо затворени“, каза здравният министър Костадин Ангелов. 

И днес в някои търговски обекти на касите имаше струпване на хора и не се спазваше дистанция.  

Клиентите, които не носят маски в търговските обекти, също ще бъдат глобявани - заканиха се властите.

А от понеделник към НАП ще заработи модул за кандидатстване по новата мярка за поемане на част от оборота на затворени бизнеси. Икономическият министър посочи, че продължават да действат и мерките от Българската банка за развитие за кредитиране на малки и големи бизнеси.