Температурите в следващите 10-15 години могат да паднат с между 1 и 3 градуса. Прогнозата е на зам.-директора на обсерваторията в Рожен Никола Петров.

Последното глобално захлаждане е било в началото на XVIII, когато слънчевата активност е достигнала абсолютния си минимум. Има хипотеза, че подобно явление се повтаря на 400 години.

„Това ще настане в следващите 10-15 години. Не можем да кажем как точно това ще се случи, но не бива да очакваме някакви абсолютни минимуми в рекордни отношения на температурите”, коментира Петров.

Средните температури ще се понижат с от 1 до 3 градуса, а по българските земи зимата ще стане по-дълга. Човешката дейност също влияе на промените в климата от замърсяването на околната среда до повишаването на въглеродните емисии, казва Никола Петров.

„Човешката дейност може да ускори промените в климатичните условия и да ги насочи към глобално затопляне или захлаждане”, обясни още зам.-директорът на обсерваторията в Рожен.

И тази година се очаква най-ниските температури в България да бъдат измерени в Севлиево. Градът е разположен в котловина и се слави със суров климат. Местните помнят температури от -32 градуса, но казват, че са свикнали с лютите зими. Топлят се на дърва, защото токът вече е скъп.