Мъж от Добрич, продавал противозаконно екзотични птици от защитен вид, ще трябва да плати 1000 лева глоба, съобщиха от Апелативната прокуратура.

Мъжът е обявил в сайт два червени ангъча (tadorna ferruginea) за продажба. Тези птици са защитен вид и е забранено да бъдат притежавани, отглеждани, пренасяни зад граница, предлагани за продажба или размяна.

Димитър Д. обаче пуснал обява за продажба на птиците като посочил цена от 200 лева. По-късно продал пернатите на друг човек за сумата от 100 лева.

Двата червени ангъча Димитър Д. закупил от момче от село Свещари. Отглеждал ги в дома си два-три месеца, след което решил да ги продаде.

Служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите попаднали на обявата и по публикуваните снимки на червения ангъч разпознали птицата от защитения вид.

Окръжната прокуратура е предложила 70-годишният Димитър Д. да бъде освободен от наказателна отговорност. Мотивите за това са, че пенсионерът не е осъждан, направил е самопризнания и е изразил съжаление за деянието.