Диви котки, независимо дали са големи или малки, не могат да се отглеждат в домашни условия, а само в зоологически градини и спасителни центрове, маймуни също не могат да си отглеждат в домашни условия. Това обяви в рубриката „Чети етикета” на bTV Валери Георгиев, началник отдел Биологично разнообразие в МОСВ.

В интернет обаче има най-разнообразни обяви за продажба на екзотични животни. Кралски питон например се продава за 250 лева. „Това е допустимо, стига да е законно придобито животното”, отбеляза Валери Георгиев.

Черен скорпион струва около 50 лева, тарантулата е около 60 лева. Има и обява за бебешки мармузетки.

„Проблемът е за животните, които се продават, за приматите има забрана. Всички видове маймуни са забранени за отглеждане в домашни условия. При нарушаване на забраната следва административна санкция, може да се стигне и до наказателен процес”, категоричен беше Валери Георгиев.

След разходката си из пловдивските улици преди дни каракалът Гръм се прибра в Милано заедно със собствениците си. Стопаните му са категорични, че няма да го дадат на държавата.

В Пловдив няма нито един каракал, регистриран като домашен любимец, твърят от местната инспекция. В квартал „Южен” обаче сигнализират за втора дива котка, освен избягалия Гръм.

Снимка: btvnovinite.bg

По закон у нас диви котки може да се отглеждат единствено в зоопарк или в спасителен център, но в никакъв случаи - у дома.

Николай Петков – гледа екзотични животни в къщи смок, мадагаскарски съскащи хлебарки, тарантула. Той взел змията Сашо от развъдник в Словения, тя е ригистрирана по закона за защита на животните. „Редовно идват на проверка от РИОСВ Монтана, имам още змии около 15. Специфичното при тях е да създадеш такива условия като в природата, те не са опасни. Не са агресивни към непознати хора. Сашко се храни със замразени гризачи”, обясни Николай.

Д-р Марина Иванова от „Четири лапи” обясни, че екзотичните животни подлежат на задължителна регистрация. „Разрешено е такива животни да се отглеждат, не са разрешени диви котки и маймуни. По-лесно е да си купиш екзотично животно,  отколкото съдомиялна. От три места може да се поръчват, проблемът е как минават границата”, каза още д-р Марина Иванова.

По думите й обаче няма наредба, която да задава минимални изисквания за отглеждане, защото може да има опасни или отровни видове.

Снимка: btvnovinite.bg

Има задължителна регистрация за диви животни, които попадат в обсега на регламента за международна търговия със застрашени видове в ЕС, обясни и Валери Георгиев.

Д-р Марина Иванова призова хората, които отглеждат екзотични животни, да бъдат отговорни, да проверяват добре какви са условията, които трябва да им се осигурят за отглеждане, за да е безопасно за всички.