Развръзка на една куриозна история, която обиколи социалните мрежи. Ватманката на трамвая, която остави машината и пътниците си, ще бъде глобена. 

Още вчера bTV разказа как на помощ на пътниците в мотрисата се притичва Мануел. Когато вижда, че трамваят се движи сам, той се качва вътре и успява да го спре.

„Отне ми може би половин секунда да свържа точките, че надолу има кръстовище, там се движат коли и никой не очаква трамвай на заден ход”, разказва Мануел Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Без да знае дали ще подейства, 20-годишният Мануел се качва в кабината и натиска десния педал, за щастие, тогава той спира.

Ватманката обяснява пред ръководството, че ѝ е прилошало, затова слязла от мотрисата да си купи храна и кафе.

Снимка: btvnovinite.bg

„Разбира се, че ще има санкции. Най-малкото, което може да бъде по кодекса за труда е предупреждение за уволнение. Другата санкция е по вътрешните правила и там санкцията се изразява в парична глоба”, категоричен е началникът на депо „Банишора" Пламен Петров.

Оказва се, че спирането за храна на „Графа" не е изключение, а по-скоро традиция за ватманите. Много от тях обичат да спират за закуски пред тази баничарница. Трамваите с гражданите вътре изчакват ватманите на място, а авариите са рядкост.

Трамваят е проверен и е технически изправен.

„В случая според нас е бил оставен, без да бъде задействана паркинг спирачката. Ако е била задействана, трамваят не може да потегли”, обяснява Петров.

Няма техническа възможност, при която трамвай да потегли сам, ако не бъде принудително изтеглен въздуха от спирачните цилиндри

За изясняване на случая предстои да бъдат прегледани и видеозаписите от камерите в трамвая.