20-годишен младеж успя да спре трамвай на столичният булевард „Граф Игнатиев”, след като видял, че превозното средство не се управлява от никого и се движи по инерция. За щастие не се е стигнало до инцидент с пешеходец.

Докато Мануел Георгиев чака на спирката трамвай №12, забелязва, че той започва да се движи назад. Вижда и че ватманът го няма. Тогава осъзнава, че трябва да действа бързо. Затова се затичва и успява да скочи вътре.

„Пробвах един от двата педала и го натиснах докрай. Оказа се, че е спирачката и трамваят спря”, разказа Мануел.

Снимка: btvnovinite.bg

В превозното средство е имало около 10 души, които са се уплашили.

„Не се чувствам герой. Направих това, което трябваше”, каза младежът.

Началникът на трамвайното депо „Банишора” Пламен Петров обясни, че ватманката обяснила, че й прилошало. Предположила е, че й е паднала кръвната захар и затова слязла да си купи храна и напитка.

„Става въпрос за човешка грешка. Нашето предположение е, че трамваят не е бил приведен във всички системи за паркиране и напускане на работното място на водача. Превозното средство е проверено преди излизане от депо и всичко е било наред”, обясни Пламен Петров.

По думите му на ватманите често се налага да слизат, за да отстранят възникнала повреда или да сменят трамвайните стрелки, когато се налага. Има точно установени правила и изисквания към тях как да оставят превозното средство. Липсва обаче установено правило за слизане и купуване на храна.