Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди масови проверки на пешеходните пътеки в цялата страна след зачестилите смъртни случаи на зебри през последните месеци.

Проверката е възложена на министерствата на вътрешните работи и регионалното развитие и трябва да приключи до края на февруари.

Тя ще трябва да установи от какъв материал са направени зебрите, спазени ли са критериите за местоположение, оцветени ли са правилно и как са сигнализирани.

Задължително е пешеходните пътеки да бъдат единствено в бяло, а не пъстри, каквито срещаме често напоследък.

Снимка: bTV

Смъртта на 19-годишната Фатиме, ударена от камион на пешеходна пътека в Благоевград, доведе до протести. Общината взе мерки. Парадоксално, новата повдигната червена пътека не отговаря на изискванията.

Снимка: bTV

Преди месец подобни действия бяха провокирани от друга трагедия – смъртта на 16-годишният Костадин на пътя край село Атия. Сега преди пешеходната пътека, на която бе ударен, има специална маркировка. Според местните жители обаче тя не спира всички шофьори – тези, които знаят, че има шумна маркировка, минават с много по-висока скорост“.

Снимка: bTV

Днес институциите обявиха нова доза крути мерки. Всички пешеходни пътеки трябва да бъдат унифицирани.

„Всякакво оцветяване не просто е забранено, недопустимо е“, посочи министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

„Недопустимо е ежедневно да се газят и убиват хора на пешеходни пътека, често пъти – деца“, каза Цацаров.

„В селата всяко 12-о тежко птп завършва със смърт, а в градовете всяко 26-о, изумително е“, добави вътрешният министър Валентин Радев.

Снимка: bTV

Един от оцелелите при такъв инцидент – Кирил Александров, е скептичен, че единствено влагането на усилия в облика на пешеходните пътеки ще разреши проблема. Блъснат е в столицата, докато пресича на пешеходна пътека със светофар.

„Шофьорите са много невнимателни, самонадеяни. Пешеходците трябва да внимават много“, препоръчва той.

Мъжът все още се възстановява от травмите. И от физическите, и от психологическите.

На фона на обявените мерки се оказва, че има драстичен спад на санкционираните шофьори, които не са дали предимство на пешеходна пътека – от около 500 през 2015 г. глобените от началото на тази година са около 250.

Снимка: bTV

Миналата година при катастрофи в населени места за загинали 179 души.

Вижте повече във видеото: