В отдел „Надзор за законност“ при Върховна административна прокуратура се извършва проверка по спазване разпоредбите на Закона за водите, относно състоянието на язовир „Бели Искър“, съобщиха от прокуратурата.

"Бели Искър" е един от най-старите язовири у нас, като осигурява 20% от водата на София. Освен това служи за допълващ обем на основния водоизточник на столицата - "Искър".

Според медийни публикации стената на "Бели Искър", която е едно от първите подобни съоръжения у нас, е в много лошо състояние и се нуждае от спешен ремонт. Именно и това стана причина за сериозни притеснения у жителите на Самоков след земетресението преди няколко седмици - хората се опасяват, че стената може да поддаде.

Главният прокурор Иван Гешев възложи днес на ДАНС и на Главна дирекция "Национална полиция" съвместно да извършат проверка на комплексните и значими язовири на територията на цялата страната.

Проверката трябва да изясни:

  • Какво е актуалното състояние на водния обем в язовирите
  • Има ли язовири, чиито воден обем е под оптималния, който да гарантира осигуряване на питейно – битовото водоснабдяване на гражданите

След проверката ще бъде предоставена обобщена справка за всеки един от проверяваните язовири.

В случай че в хода на проверката се съберат данни за извършено престъпление, материалите ще бъдат изпратени на съответните компетентни прокуратури.  

МВР и ДАНС започнаха вече проверки на във всички ВиК дружества в цялата страна.

А миналата седмица стана ясно, че прокуратурата прави карта на сметищата с отпадъци, внесени от Западна Европа. В ход са и проверки, след казуси във Враца и Плевен с боклук от Италия и други държави.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!