За Стефан Манов от Франция, който участва в обществения съвет към ЦИК, предизвикателството на предстоящите избори ще бъде обработката на резултатите.  

Снимка: btvnovinite.bg

За да избегне дългото изчакване за предаване на изборните резултати, ЦИК разработва електронна платформа, на която ще се качват документите. Така се надяват обработката  да става по- бързо. Предвижда се да има и обратна връзка със секционните комисии зад граница.

„Хората са прави да търсят виновник за това, но главният виновник е огромният обем работа, която следва да се свърши съгласно Изборния кодекс. Всеки документ, който пристига, трябва да бъде прегледан и разписан от двама членове на ЦИК. Ние сме малко хора и е трудно да се обработят 20 документа в рамките на час“, обясни Цветозар Томов – говорител на ЦИК.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблем се очертава в Германия, където има ограничение за 40 адреса извън консулските и дипломатически представителства. Така във Федералната република ще бъдат разкрити общо 81 секции, някои с по 2 машини.

Устройствата зад граница ще бъдат изпратени до секциите с над 300 гласоподаватели. Техният брой ще бъде максимум 180-200. Основният проблем е липсата на време да се изпращат допълнителни устройства за втори тур на президентския вот. При липса на друга възможност е предвидено да се премине на гласуване с хартиени бюлетини.