ЦИК спори със „Сиела Норма“ дължи ли наем за машините за вота.

За участие в двата вота партия или коалиция внася депозит и подписка в подкрепа с минимум 2500 подписа на пълнолетни български граждани. Дали фигурираме в някоя подписка, можем да направим справка по ЕГН в сайта на ЦИК.

Централната избирателна комисия е приела облекчени условия за регистрация за подписките в изборите две в едно с една подписка, но с два депозита от 2500 лева.

„Приели сме, че след като избирател подкрепя дадена партия да участва в изборите, за него няма значение дали ще участва в парламентарни или президентски издигат кандидатури. Затова приехме, че е достатъчна една подписка. Тези партии, които ще участват само в единия от двата избори, ще трябва също да представят отделна подписка от 2500 подписа“, коментира говорителят на ЦИК Росица Матева.

От комисията очакват скоро да бъде решен въпросът с машините за изборите.

Фирмата доставчик на машините „Сиела Норма“ обаче има финансови претенции за 4.5 милиона лева към ЦИК по договора за доставка на 9600 машини за изборите през пролетта. Според „Сиела“ машините са тяхна собственост и държавата им дължи наем за използваните на 11 юли устройства.

„Надяваме преди предстоящите избори да бъдат платени, за да не се налага да се плаща наем и за предстоящите избори, ако има два тура, два пъти по дължимата сума за наем за юли месец. Тези спорове могат да бъдат изчистени много лесно с плащането на устройствата“, коментира изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров.

ЦИК обаче са категорични, че устройствата са държавна собственост.

„Цялата стойност 31 млн. без ДДС са платени от ЦИК на 5 юли и ЦИК смята, че машините са държавна собственост. Не е приключил договора защото не е прехвърлен софтуера от „Сиела“. В момента, в който бъде изпълнено това задължение и констатацията за това ще бъде до края на седмицата. Ще бъде платен и софтуера“, коментираха от ЦИК.

В момента в страната има над 11 хиляди устройства, а до края на следващата седмица ЦИК очаква да подпише договор за доставка на още 1600 машини.

В момента в ЦИК има среща с фирмата доставчик, за да представят офертата си по обявената обществена поръчка за логистиката и техническото обслужване на машините за изборите на 14 ноември. Обществената поръчка е на стойност 12 млн. лева, но фирмата дава индикативна цена от 13.5 млн. лева.