Технически могат да бъдат организирани избори 2 в 1. Това би се случило не за първи път, но ако те са поотделно, е добре да имаме техническо време от две седмици между тях за подготовка на машините.

Това заяви зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матев в предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Ще бъде по-добре изборите да бъдат 2 в 1, като парламентарните бъдат насрочени на първия тур на президентските. Така ще е малко по-евтино за държавата“, добави тя.

Матева, обясни, че при вот 2 в 1 ще има една и съща РИК, която ще организира двата вида избори и една и съща СИК, която ще ги проведе в един и същи ден.

„В предходни години възнагражденията на комисиите са били 100% за единия избор и 50% за другия. Ще се спести от логистиката на машини и всички изборни книжа, командировъчни разходи“, обясни тя.

Ако обаче изборите са 2 в 1, ще се наложи да се закупят още малко над 2000 машини, за да може изборите да се проведат спокойно.

„Все още имаме неизпълнение на договора от страна на фирмата доставчик и затова има неплащане от ЦИК. В договора е записано, че ще се плати цената, когато бъде изпълнена цялата работа. Все още не е предаден софтуера“, отговори тя на въпрос за финансовите неразбирателства между ЦИК и доставчика на машините.