Полицията в Пловдив проверява нов сигнал за питбули, отглеждани за незаконни боеве. Кучетата са на бившия полицай Иван Иванов, който вече е осъден условно за развъждане на бойни животни.

Пред bTV Иванов заяви, че обича питбулите си и категорично отрече, че ги отглежда, за да ги изпрати на ринга.

 

30 питбула отглежда Иван Иванов в индустриалната зона на Пловдив. Те денонощно са вързани с вериги, твърди източник на bTV, пожелал анонимност. Показва ни и снимки и видеа.

„Целите бяха покрити с рани, белези. На някои им липсваха устата, ушите. Бяха в ужасно състояние. Недохранени са. Очевидно тези кучета също са били ползвани за боеве, тъй като бяха просто в покъртително състояние, изнемощели“, разказва нашият източник.

Повечето кучета са на двора, само някои живеят в сградата на бившата фабрика за ресторантско оборудване.

„Нарочно са държани гладни, в полуживо състояние, за да могат по-силните кучета да се упражняват върху тях, за да може да участват в боеве“, казва източникът.

Собственикът Иван Иванов е категоричен, че животните не са за боеве. „Това са спортни кучета, имам регистриран развъдник, всяко едно куче има чип. Ваксинирани са“, твърди той пред камерата ни.

Казва, че е несправедливо осъден и, че хобито му да отглежда кучета не е престъпление.

„Няма такова нещо. Още повече, аз имам присъда за такова нещо. И аз трябва да съм най-големия идиот на света, за да го правя. Но аз ги обичам тях. И в съда съм го казал. Обичам ги повече от децата ми“, твърди Иванов.

Полиция и експерти от агенцията по храните днес влязоха в имота. До момента не са констатирали нарушения.

Проверката по случая трябва да приключи до месец.