Гладната стачка, която обяви служителка на "Български пощи", предизвика скандал между различните синдикални организации и обвинения в изпълнение на политически поръчки. Вече двама души са обявили гладна стачка.

Работничката Златка Младенова, която от вчера гладува, е представител на синдиката "Защита". Тя твърди, че хората от този синдикат са наказвани от ръководството на пощите, защото разкриват нарушения.

По думите ѝ те били лишени от парите за клас прослужено време. Спрени били и ваучерите за храна.

Според изпълнителния директор Деян Дънешки заплатите са увеличени с 55% през последните години. Той беше обвинен в лошо ръководство на предприятието от председателя на синдикат "Защита" Красимир Митов.

Останалите синдикати в "Български пощи" подкрепиха ръководството и обявиха стачкуващите представители на "Защита" в изпълняване на политическа поръчка.

От „Подкрепа” заявиха, че могат да изкарат стотици работници в подкрепа на ръководството, за да докажат, че протестиращите от "Защита" са малцинство.

По късно от КТ "Подкрепа" изпратиха до bTV писмо, в което уточниха:

"Членовете на организация "Защита" наистина са малцинство. Те вероятно могат да се преброят на пръстите на двете ръце, докато нашите членове в "Български пощи" са хиляди. Причината за това е сключваният от нас колективен трудов договор, който дава редица предимства на работниците на "Български пощи" като по-висок процент прослужено време, ваучери за храна, допълнителен платен отпуск и други.

Но категорично заявяваме, че не сме правили заявка за организиране на демонстрация в защита на работодателя. Причината за вълненията на председателя на "Защита" не е ръководството на предприятието, а сключеният от нас колективен трудов договор, по който "Защита" не е страна. Детайлно описание на причините за неудовлетворението на организацията "Защита" можете да откриете на интернет сайта на КТ "Подкрепа" и на нашата фейсбук страница. КТ "Подкрепа" заявява, че няма да позволи самозванци да заблуждават обществото и да се опитват да се легитимират чрез очерняне на нашите членове в "Български пощи " ЕАД."