9 милиона медицински сестри и акушерки са нужни на света до 2030 г., предупреждава Световната здравна организация.

Най-остра нужда от здравни работници има в държавите от Югозиточна Азия, сред които Тайланд, Индонезия, Филипините и Сингапур. Голям недостиг на акушерки и сестри е регистриран и в Африка.

Според световната здравна организация, адекватната грижа на акушерките би могла да предотврати до 80% от смъртните случаи при бременни жени, и до 25% от смъртността при преждевременно родените бебета.

Снимка: btvnovinite.bg

В най-голямата акушеро-гинекологична болница в страната „Майчин дом” работят 202 акушерки, като средната възраст е 53 години. У нас има глад за още 4000 акушерки и над 30 000 медицински сестри.

Марина Йорданова e пенсионерка с над 40 годишен стаж като медицинска сестра в сливенската болница, но още работи в ендокринологията, защото няма кой да я замести. Аз няма да напусна докато ръководството не реши да си дам молбата, казва Марина.

Снимка: btvnovinite.bg

Болницата е обявила 10 свободни места за сестри, но желаещи трудно се намират. Според Красимира Танева, главна медицинска сестра, професията е тежка. „Изисква отдаденост, 12- часови дежурства, няма празник, няма делник", казва тя.

Близо 40 от сестрите в Сливенската болница са в пенсионна възраст.

А в болница "Майчин дом" работят само осем медицински сестри.
Цялата отговорност се пада на акушерките, които израждат поне по 10 бебета на ден.

„Това е една много отговорна професия, която не всяка млада жена избира. Има много по-леки и спокойни професии!“, категорична е акушерката Ивана Шаламанова.  

Снимка: btvnovinite.bg

Данните  показват, че в близките 2 години половината от здравните ни специалисти ще се пенсионират.

„България е донор на сестри и акушерки за богатия свят, те са високи квалифицирани, добре оценени и се радват на плодовете на своя труд. За съжаление там, а не у нас!“ отбелязва Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Световната здравна организация обяви 2020 г. за Международна година на акушерките и медицинските сестри и така да привлече обществото към нуждата от тях.