Глад за кадри във въздушното движение. Над 1 милион полета ще бъдат обслужени тази година, а трафикът в небето расте с 15%. Това е и причината постоянно да се търсят ръководители на полети.

Бъдещите кандидати трябва да имат висше образование бакалавър, да владеят английски език и да са на възраст до 30 години.

Летище София е сред първите в Южна Европа по натовареност във въздуха. Повишеният трафик в небето над България отваря шанс за всички, които искат да се обучат в професията. 

„На ден се обслужват над 3000 самолета, като през уикенда тази година постигнахме исторически рекорд за България от над 3700 самолета за денонощие. За да бъдат обслужени трябва сериозен човешки ресурс“, казва Георги Пеев, директор на ръководство „Въздушно движение“.

От оперативната зала се направлява целият въздушен трафик. Търсят се още млади хора като Стоил и Богдан. Единият е строителен инженер по образование, а другият - кинезитерапевт. От няколко години обаче навигират стотици самолети и общуват с пилотите им.

„Нямах никаква представя какво работят ръководителите на полети, един мой добър приятел ме мотивира да кандидатствам и най-много ми хареса, че ми каза, че е трудно“, казва Богдан.

Одобрените кандидати се обучават в специални симулатори в продължение на две години.

„Има упражнения, в които се симулира много трафик, за да бъде подготвен кандидатът за обучение на работно място“, разказва Стоил.

Двамата са минали по този път и вече предават знанията си като инструктори. А професията е добре платена, най-вече заради отговорността към пътниците и екипажите в небето.

„Заплатите са в горното ниво на IT сектора. Поне по 10 души ни трябват да сесия, което значи 20 ръководители на полети на година, което е предизвикателство за нас“, допълва Георги Пеев.

В края на септември и през октомври ръководство „Въздушно движение“ организира дни на отворените врати за всеки, който прояви любопитство към професията.