Главният прокурор коментира казуса с проверката по "Барселонагейт". Това стана по време на поредната акция срещу битовата престъпност, този път в селата около Кричим, Стамболийски и Перущица.

Иван Гешев заяви, че не може да се ангажира дали и кога ще бъде разпитан министър-председателят и че това е решение на наблюдаващия прокурор.

Според Гешев няма пречки испанската прокуратура да изпрати на българското обвинение информация по случая с къщата в Барселона.

Обвинител номер 1 заяви, че до момента от Мадрид не са търсили за съдействие българските си колеги. 

„При всички проверки, независимо дали става въпрос за министър, министър-председател или за лица, които имат някакъв имунитет – първо спазваме закона такъв, какъвто е – и не делим хората на дали са депутати, дали са лица с имунитет, дали са богати или изключително богати хора, или социално слаби – единственият критерий е дали е спазен законът или не е спазен законът. И дали има данни и доказателства за нарушения…“, обясни главният прокурор.

Засега няма депозиран сигнал от парламентарната комисия за борба с корупцията за приватизацията на Пловдивския панаир, каза още Гешев.
Той уточни, че ще направи пълна проверка и ако се установят нарушения ще се спази закона, независимо "дали става въпрос за Георги Гергов".

Гешев подчерта, че в района на Стамболийски престъпността е сравнително ниска. Само за три часа в близките села бяха задържани 15 криминално проявени. По-рано спецакция се проведе в Разград - бяха проверени 265 автомобила и 387 души.