Главният прокурор се оплака на Европа от Сърбия заради бавената екстрадиция на банкера Цветан Василев. Обвинител №1 изрази недоумение защо чакаме развръзка пет години и половина.

Пред журналисти в Брюксел Гешев обяви, че Русия пази подсъдимия банкер Цветан Василев с помощта на Сръбската държава.

Иван Гешев се срещна днес със зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, официално, за да благодари за усилията за падане на механизма за сътрудничество и проверка.

Тази сутрин главният прокурор разговаря при закрити врата с български евродепутати. Дори присъствието на журналисти предизвика напрежение сред инициаторите. Евродепутати, присъствали в залата неофициално коментираха пред bTV, че в залата подробно се е обсъждало защо Сърбия бави екстрадирането на банкера Цветан Василев.

Главният прокурор Иван Гешев е сезирал с писмо няколко европейски институции. Копия са изпратени до европарламента и до европейската комисия.

bTV провери съответните дирекции в ЕК и никоя от тях не можа да потвърди, че е получено такова писмо.

Поне на теория то може да доведе до проверка от страна на европейсктие институции с оглед бъдещата им оценка, защото Република Сърбия е кандидат за членство в ЕС затова дали се спазва върховенството на закона в съдебните процедури.

Българската прокуратура е готова да разследва всеки от високите етажи на властта, ако има достатъчно доказателства, обясни днес Иван Гешев.

„Депутатът Пеевски, всеки един депутат, министър виждате, че има в ареста, олигарси, които се крият в ОАЕ. Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава с помощта на сръбската държава. Ние не се притесняваме да разследваме никого, мисля че го виждате“, заяви Иван Гешев.

„Сърбия няма да влезе в ЕС, докато крие такива като Цветан Василев. Няма влизане“, каза Александър Йорданов.

От мисията на Москва в София казаха за bTV, че „тези твърдения са абсурдни".

Същото мнение сподели и адвокатът на Цветан Василев.

„За първи път чувам подобни изявления от страна на нашите магистрати. Никога не съм имал представа, че Русия може по някакъв начин да се бърка в работата на независимата съдебна власт в република Сърбия“, заяви Константин Симеонов.

Междувременно стана ясно, че Гешев е сезирал Съвета на Европа и Европейския комитет по проблемите на престъпността по казуса "Цветан Василев".

"Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на Република Сърбия по този конкретен случай, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок", пише главният прокурор.

От държавното обвинение уточняват, че в писмата се обръща внимание на евроинституциите с оглед бъдещата им преценка за готовността на Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз.

А по същото време говорителят на еврокомисаря по разширяването коментираше присъединяването на Западните Балкани.

„За Комисията и за Европейския съюз като цяло, основен приоритет е да имаме стабилност, мир и просперитет в региона и разширяването на съюза е ключов политически проект. Това е геостратегическа инвестиция, която всички трябва да направим и се надяваме страните-членки да са партньори в това начинание“, заяви днес Оливер Вархей.

Външно министерство засега отказва коментар.