Бившия главен прокурор Иван Гешев бе на разпит в Националната следствената служба. След него той коментира каква е била темата и че иска очна ставка с Бойко Борисов.

Бившият главен прокурор заяви, че е и бил разпитван за взрива, който избухна до автомобила му на първи май 2023 г.

„Уведомиха ме, че няма да разпитат Борисов и Габриел, както настоявах, каза Гешев и добави, че е поискал директна очна ставка с Бойко Борисов, пише БТА.

„Подозирам, че зад опита ми за убийство стои той“, заяви още бившият главен прокурор.

Гешев каза, че ще продължи да настоява Борисов да бъде разпитан.  

На първи май 2023 г.  избухна взрив до автомобила на тогавашния главен прокурор Иван Гешев. 

Тогавашният заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заяви, че Гешев е бил мишена за убиване. Той подчерта, че не става въпрос за сплашване, а за атентат. Само една случайност е предотвратила смъртен случай, заяви Сарафов.

По-късно членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложиха предсрочното му освобождаване от поста.

В предложението бяха описани обстоятелства около първоначалните действия по разследването на взрива до автомобила на Гешев и това, че чужд гражданин е допуснат на мястото на взрива и се запознал с обстоятелствата по извършеното престъпление и даже давал „насоки“ на следователите, без на самите тях да е известна дори самоличността му и заеманата длъжност.

Подписалите предложението отбелязват, че главният прокурор не разполага с правомощия да дава устни указания на органите на досъдебното производство (следователи).

На 12 юни 2023 г. пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. Това стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима.

Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. Неговият мандат е седемгодишен. За да се стигне до неговото отстраняване от длъжност, бе необходимо ВСС да изпрати на държавния глава решение и той да подпише указ за освобождаване от поста „Главен прокурор“.