Очевидно взривното устройство е било с намерение да убие, а не за сплашване. Главният прокурор е бил мишена за убиване, каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов по повод инцидента с кортежа на Иван Гешев.

"Очевидно някой го е следил и очевидно е мишена за някого. Той е бил мишена, която да бъде убита. Това е истината, която трябва да се знае от всички", категоричен бе Сарафов.

По думите му взривът е бил изключително силен. Според очевидци огненият стълб е бил с височина 4-5 метра. На място е установен кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра.

„Взривът има ясна насоченост към пътя и преминаващите автомобили. По първоначалното мнение на експертите бомбата е била с не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент, но и с осколки, които са се разпилели и забили в отсрещните дървета. Тези осколки са поставени, за да убиват“, каза Сарафов.

Със следови кучета се правят огледи и се търсят следи от евентуалните извършители. На място са намерени маркери, които очевидно те са оставили.

„Очевидно покушението е професионално направено и добре изпълнено. Само една случайност е спасила както Иван Гешев, така и семейството му и редица други хора, които са преминавали по това време по този път“, каза още Борислав Сарафов.

Към момента наказателното производство, което е образувано, е за терористичен акт. До няколко часа ще има яснота какъв е химическият състав на взривното устройство. 

Борислав Сарафов не можа да потвърди има ли ранени, но по негова информация няма пострадали при инцидента.

„Убеден съм, че ще стигнем до извършителите. Държавата не може да си позволи да допуска подобни инциденти. Това е посегателство срещу държавността. Тук е засегнат не само главният прокурор, но и всички институции. Подобно нещо не бива да остане безнаказано“, заяви той.

Главният прокурор е на безопасно място и в добро здравословно състояние. Взети са допълнителни мерки, за да се гарантира неговата сигурност.