Като майка на демокрацията определя Европейския парламент 76-годишна германка, която е избрала България за свой дом. Инге Моргенталер вярва, че всеки един глас на изборите е важен.

„Аз много обичам хоро, танци, шопска салата, ракия, всичко“, казва тя.

След 20 години стаж като секретарка Инге Моргенталер идва в България, за да изживее старините си като пенсионерка.

Избира страната ни за свой дом заради стари приятели, с които я свързва спортът и  спомените от дългите летните ваканции по българското Черноморие. 

От 9 години живее в димитровградското село Добрич. Разбира, че тук не е Германия, когато сменят водопровода пред дома ѝ.

„Е, не може да се случва така - в една работна група част от нея да е на сянка и да не работи. Само да гледа как работят другите и да дава съвети наляво или надясно. В Германия това не може да стане. Това би предизвикало голяма съпротива. Гражданите, с чийто пари от данъци се извършва строежът на пътя, ще направят революция“, коментира Инге Моргенталер.

 

Тя идва от страна, където на изборите през 2019 година за Европейски парламент са гласували 61,4%, а тук на същите избори активността е била два пъти по-ниска - 32,64%. 

„Трябва да се гласува, защото ние се нуждаем от Европа. Нуждаем се от обединена Европа, в която има мир. И в която няма конкуренция между различните страни. Всички трябва да постигнем едно ниво“, казва Инге.

Според нея ниската избирателна активност у нас се дължи на недобрата информираност  на младите хора, още от училище.

„Да си представим България като едно дърво. Дървото България има корона. Това са всички хора в България. А корените са младежта. За тази младеж не се полагат грижи. Затова и дървото не се развива добре. Значи, че ако за един млад човек няма жизнени предпоставки в демокрацията и не е получил такива в родния си дом, как да стане европеец“, пита Инге.

Според нея няма значение колко депутати праща в Брюксел всяка една страна. Защото всички заедно решават бъдещето на целия Европейски съюз, където и България, и Германия са равноправни членове.