За периода януари-октомври 2021 г. България бележи рекорден спад с 51% по отношение на преките чуждестранни инвестиции спрямо 2020 г. Това заявиха от ГЕРБ-СДС в парламента.

„В същото време за 2020 г. беше постигнат рекорд по привличане на сертифицирани инвестиции за малко над 1 млрд. лв., а само за първото тримесечие на 2021 г. те са на стойност над 800 млн. лв. За сравнение, през месец май миналата година до днес са сертифицирани инвестиции на стойност само 427 млн. лв., което е с над 53% спад спрямо първото тримесечие на 2021 г.“, заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Миналата година по време на управлението на служебния кабинет тя бе освободена от поста изп. директор на Българската агенция по инвестиции от тогавашния министър на икономиката Кирил Петков.

Трифонова се обърна към Петков, припомняйки му, че е „широко промотирал“ получаването на 602 писма за директно намерение за инвестиции в България. После обаче – според думите на негов съветник, се оказало, че всъщност само 129 писма са за директно намерение за инвестиции. Останалите били за принципен интерес и сътрудничество.

„До днес не е ясно дали поне една от тези 602 компании реално е извършила някакви действия по инвестиране в страната“, заяви Десислава Трифонова.

Тя отново припомни думи на Кирил Петков, казани през юли миналата година, че очаква 4 млрд. лв. инвестиции да влязат в българската икономика за 2021 г.

„Към декември миналата година обаче тези инвестиции ги няма. Оказва се и че Българската агенция за инвестиции не работи по проекти за 4 млрд. лв., а само по проекти за 800 млн. лв.“, заяви Трифонова.

По думите ѝ това означава, че от юли до декември 2021 г. сме пропуснали инвестиции за близо 2,8 млрд. лв., които са били в плановете на бъдещи инвеститори.

„Къде са тези инвестиции?“, попита Десислава Трифонова.

Корупция и липса на инфраструктура - причини за липсата на инвестиции

„През 2020 г. е нямало нито едно писмо за намерение за директна инвестиция от търговските представители, защото те са се занимавали с други задачи. Но мога да ги похваля, че наистина имаме над 600 писма за намерения само за 50 дни“, заяви от парламентарната трибуна Кирил Петков.

„България има най-ниските данъци в ЕС, имаме добра фискална позиция и ниско ниво на заеми. Би трябвало да привличаме огромно ниво на инвестиции, но не го правим. Даже, ако погледнете последните 10 години, нивата са прекалено ниски за това, което трябва да имаме“, обясни Петков.

Той изреди няколко причини за това. На първо място е високото ниво на корупция, което най-вече притеснява всички външни инвеститори.

„Смятаме с нашата политика за нулева корупция това нещо да спре един път завинаги и ще видите директния резултат“, заяви премиерът.

Друга причина е липсата на инфраструктура и това е втората посока, по която работи правителството.

„Местата, в които да инвестираме като инфраструктурни връзки да бъдат приоритетни там, където има и голям потенциал за развитието на чуждите инвестиции“, поясни Кирил Петков.

На трето място правителството ще се фокусира върху компаниите, които вече имат причина да са в България. Работи се по линията на добавената стойност – кои са потенциалните доставчици на съществуващите компании у нас и на възможните техни клиенти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!