Цели 602 чужди компании от различни области в целия свят са подали писма за намерения за инвестиции или експорт у нас. Това е резултатът от своеобразното „състезание“, което икономическият министър Кирил Петков организира за търговските ни аташета зад граница през последните седмици. По думите му няма екип, който да не е изпратил у нас писмо за реално намерение на чужда компания да работи у нас.

На брифинг във ведомството Петков подчерта, че с част от фирмите вече са водени преговори, а с една даже са на финалната права и новина може да дойде още в събота.

„Компанията е европейска, няма да е само на база сглобяване и асембиране, а голяма част от добавената стойност ще се опитаме да бъде купена от други български фирми в този клъстер. Размерът на инвестицията е около 140 млн. евро за ново поколение на електромобили, няма да е някаква бъдеща надежда – надяваме се да имаме две от тези коли реално паркирани пред министерството“, заяви Петков.

По думите му предприятието няма да се намира в София. „Ще градим възможността България да бъде сериозен център на иновации в сферата на автомобилната индустрия и тук – в България, да бъде центърът на автомобилите на бъдещето“, допълни министърът.

Сред останалите писма има планове за производствени мощности, логистични центрове, разширяване на текущи проекти, такива в сферата на недвижимите имоти, както и намерения за сътрудничество в сферата на науката и иновациите.

Директорът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев подчерта, че целта ще е инвеститорите да могат да започнат производство в рамките на между 3 и 6 месеца. „Една сделка не трябва да се обявява като победа, докато не се реализира“, подчерта Кирил Петков, като по думите му сега започва втората част от състезанието – колко от привлечените инвеститори реално ще започнат работа у нас.

Съветникът на министъра Виктор Насър посочи, че у нас може да се появят нови производства на медицински изделия, решения за съхранение на електрическа енергия, системи за улавяне на въглероден диоксид, компоненти за малки сателити и други. 129 писма са с директно намерение за инвестиции и експорт, 218 – за интерес, а 255 са предложенията за сътрудническо. Самият Петков призна, че е приятно изненадан от представянето на нашите аташета.

Най-добре са се представили в Германия, като Българската търговско-промишлена палата награди екипа със своята статуетка „Хермес“. Също високи резултати има в Австрия, Италия, Нидерландия, Северна Македония, Унгария, Великобритания и САЩ.