ГЕРБ се надява Европейската комисия пресече намеренията на новото българско правителство да вдигне забраната за тютюнопушене на обществени места.

В писмен въпрос до еврокомисаря по здравеопазването Тонио Борг и ЕК българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова пита как Брюксел може да предотврати намеренията за либерализация на забраната, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Във въпроса си тя припомня, че през 2012 г. България прие поправки в законодателството, с които ограничи тютюнопушенето на обществени места, в съответствие с усилията на европейско ниво за насърчаване на средата без тютюнев дим в ЕС.

„Забраната цели намаляване на пасивното тютюнопушене и на броя на пушачите сред възрастните и младите хора. За съжаление, либерализацията на забраната бе обявена като първа стъпка на новото българско правителство, формирано с мандата на Българската социалистическа партия (БСП) на 29 май 2013 г.,” пише Панайотова до ЕК.

Тя отбелязва, че новото правителство е поело обещанието да направи „остър завой в политиката, насочена към ограничаване на вредните ефекти от тютюнопушенето”.

„Това действие е в противоречие с множество научни изследвания за различните вредни последствия от тютюнопушенето върху човешкото здраве и е в пълно несъответствие с позицията на Световната здравна организация, на ЕК, на Европейския парламент и здравните политики,” предупреждава евродепутатката.

Моника Панайотова пита Европейската комисия дали либерализацията на забраната за тютюнопушене на обществени места в България е в противовес на европейските усилия да се осигури среда без тютюнев дим за европейските граждани.