ГЕРБ-СДС няма да участват в консултациите при президента, обяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на партията, по време на брифинг в Народното събрание.

„Считаме, че вече многократно беше нарушен диалогът. Считаме, че вече се водят разговори между другите парламентарни групи, които имат желание да съставят правителство“, каза още Атанасова.

„Считам, че най-сериозно ще изпълним ангажимента си към всички граждани, ако служим честно на народа в опозиция“, допълни зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

„Президентът Румен Радев не може по никакъв начин да бъде легитимиран като обединител на нацията. Радев наруши този принцип, той раздели нацията и няма как да започне да ни обединява“, каза Даниел Митов.

По думите му Радев е назначил и инструктирал лично служебен кабинет с единствената цел пряко да участват в предизборната кампания. Целта им – да дискредитират ГЕРБ-СДС.

„Това не си го е позволил нито едни президент, което поставя огромни въпроси“, каза Митов.

Пред bTV Даниел Митов коментира, че трябва да видят кабинета на „Има такъв народ“, да разберат какви са уговорките с другите партии и тогава да решат дали и как ще участват в гласуването на кабинета.

От партията на Слави Трифонов също реагираха на отказа на ГЕРБ от консултациите при Румен Радев.

„С това поведение ГЕРБ показват, че не подхождат сериозно към обстановката в държавата. Виждате как се държат, виждате и за временните комисии. Тяхното поведение е нарочно, ние сме сърдити заради собствените си грешки. Те са лицето на компрометирания модел“, каза Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.