Искри и напрежение във властта. ГЕРБ излязоха с ултиматум към ПП-ДБ, че ако не ги подкрепят на балотажите на местния вот, ще си търсят партньори другаде. ПП-ДБ отговориха, че риск за сглобката няма.

Денят започна с първи коментар на Бойко Борисов за кандидатурата на ГЕРБ за кмет на София - Антон Хекимян

„Нестандартен, ведър, умен интелигентен, отворен, познаващ политическата система. Мисля, че Хекимян може да победи на първи тур, все пак в синя София“, каза Борисов.

Темата за местните избори и кой кого би подкрепил на балотаж се оказа условие за функционирането на управлението.

„Мен ме притесни изказването на г-н Василев, че на втори тур нямало да ни подкрепя. Следва логичен въпрос - а кого ще подкрепят? „Възраждане“, БСП, кого? Ако подкрепят тези партии, след изборите ще си търсят подкрепа от тях“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Последва светкавичен отговор на ПП-ДБ. Оттам казаха, че се надяват техните кандидати да са на балотаж, но иначе: „Всяка местна организация ще прецени за конкретния град кой е най-подходящият човек, който да бъде подкрепен на втори тур“, каза Асен Василев.

Местните избори и централната власт нямат допирна точка и не виждаме проблем, казаха от ДПС. А на въпрос ще бъдат ли балансьор на сглобката отговориха:

„В тези отношения - не, но за всичко важно в държавата, за нейния евроатлантически път - ще бъдем този балансьор“, коментира Делян Пеевски.

От ИТН смятат, че има търкания между партньорите във властта. 

„Създава се усещането, че се опитват да свършат максимум работа преди местните избори, докато още формално са заедно и са приятели“, смята Ивайло Вълчев от ИТН.

А докато другите смятаха какъв ще е ефектът на местния вот върху управлението, БСП се оказа със свои собствени проблеми. В Сливен освен кандидатът им за кмет, друг човек също се обяви за техен с билбордове в центъра на града. Корнелия Нинова обяви във Фейсбук, че ще сезира прокуратурата за измама.