ГЕРБ ще атакува в Конституционния съд промените в Изборния Кодекс - машинното гласуване, избор на ЦИК и мажоритарния вот. Според "ГЕРБ – СДС" с вота с устройства част от българските граждани ще бъдат лишени от възможност да гласуват и досега само 23-24 на сто от избирателите са предпочели машината пред хартиената бюлетина. 

"ГЕРБ внесе искане за обявяване за противоконституционни текстове от Изборния кодекс", каза председателят на ПГ на "ГЕРБ – СДС" Десислава Атанасова по време на брифинг в Народното събрание.

"В рамките на седмица ГЕРБ внесе второ искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционни текстове от приети от Народното събрание закони. Днес ГЕРБ внесе искане за обявяване на противоконституцинни текстове от Изборния кодекс, приети без обществено обсъждане, без да се спазят принципите на правовата държава и да се търси мнението на всички, засегнати от промените", заяви още Атанасова.

"Ние смятаме, че по този начин приетият Изборен кодекс застрашава свободното право на българките граждани да избират, а то съгласно нашата Конституция, е равно и пряко с тайно гласуване", заяви още тя.

"Никой не поставя дневния ред на обществото за разглеждане в пленарна зала, а всички партии от т.нар. промяна са тук с една единствена цел - да сглобят някакъв Изборен кодекс с много противоречащи си една на друга норми, така че да обслужат собствения си партиен интерес, без никой да си дава сметка за последствията и колко и как ще затрудни българските граждани при гласуване", коментира Десислава Атанасова.

Нашата конституционна жалба е със сериозни мотиви, посочи тя и отбеляза, че се състои от 17 страници. Подписали сме се цялата ПГ на ГЕРБ-СДС, добави Атанасова и изрази надежда, че КС ще се произнесе в бързи срокове.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!