ГЕРБ предложиха преговори на останалите сили по темите Украйна, инфлация и еврозона.

Два дни след изборите ГЕРБ предложи преговори за правителство на всички партии, които влизат в 48-ия парламент.

Лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че няма да е кандидат за премиер и предложи на останалите лидери да направят крачка назад.

Разговори ще са за приоритети като войната в Украйна, ясната ни евроатлантическа ориентация, инфлация, еврозона, енергетика и диверсификация от "Газпром".

Без условия и готов на компромиси лидерът на ГЕРБ предлага преговори с всички за правителство.

"Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер. Моята морална победа е върха на това, което исках да се случи, ГЕРБ е първа политическа сила", каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Контактна група на ГЕРБ ще отиде на разговорите. Вариант, в който ГЕРБ да управлява с ДПС, "Възраждане" и "Български възход" не е на дневен ред.

"Ще предложим контактна група както беше 90-те години, включително ще поканим хора с безспорна репутация по Антипутиновата тема. Ще поканя Плевнелиев дано се отзове, Соломон Паси и те де проведат кръга от преговорите като модератори между полиическите партии. Същата тема е инфлацията и финансите, разбирам го Асен Василев иска да излезе, че ще счупим държавата, ние ще подкрепим социалната програма. Аз обичам пенсионерите, няма да строим и правим мостове", каза Борисов.

След преговорите, следват имената на министрите, а всяка партия ще носи отговорност с подписа си.

"Предлагам всички да си помислят как ще изглеждат нещата след два-три месеца, когато войната върлува и кой ще бъде виновен. Готов съм да направя всякакви компромиси и отстъпки в името на народа. Оставам на колегите да преценят кого обичат повече себе си, Путин или народа", добави той.

Разговорите ще са за приоритети, а не реформи с конкретни имена.

"Нека "Да, България" да си дадат програмата. В тази програма ще го има и реда за контрола на главния прокурор, долу Рашков, долу Асен, долу Киро, долу Гешев, е добре навикахме се", подчерта Борисов.

Името на премиер не стои на дневен ред.