Скандалът за парите, които държавата отпусна за преодоляване на щетите от земетресението в Перник, става все по разгорещен. В миньорския град вече са похарчени 2 700 000 лв., а все още има хора в бедстващо положение.

В спор, граничещ с истерията, общински съветници поискаха оставката на градоначалника в ефира на bTV тази сутрин и я обвиниха в злоупотреби. Янакиева отговори на атаките с определението „откровени лъжи” и заяви, че напускането й не стои на дневен ред.

Продължението на спора премина на литературно ниво, след като ГЕРБ сравни кметицата с образа на Мечо Пух, защото стратегията й за изразходването на парите била „колкото повече, толкова повече” (популярна реплика от едноименния роман на А. А. Милн – бел. ред).

Според Владислав Караилиев нарушенията са "фрапантни" - боядисване за 9,20 лв. на кв/м, постилане на найлон на 3,19 лв. на кв/м.

"В село Кладница, при разглеждане на документите, се установи, че са платени разваляне на 8 комина, строене на 8 комина, шапки на 8 комина, а в крайна сметка самото училище е с 5 комина”, каза Караилиев.

Общинските съветници обвиниха Росица Янакиева, че е заявила, че не трябва да се мисли много за хората, защото те щели да изтеглят кредити, но трябвало да се искат пари от финансовия министър за общината.

Росица Янакиева от своя страна заяви, че смята да сезира Брюксел заради "неадекватната позиция на управляващите от ГЕРБ, които прилагат двоен аршин към хората в общините, пострадали от бедствия".

Зад Янакиева застана и лидерът на БСП Сергей Станишев.

"ГЕРБ грубо притискат кметовете на БСП в ущърб на интереса на гражданите", заяви Станишев. Според него правителството не е осигурило достатъчно средства за справянето с щетите от земетресението.

Росица Янакиева бе категорична, че напрежението в Перник нараства, защото месеци след разрушителното земетресение над 600 перничани продължават да живеят във фургони и палатки.

"Фургонът в Перник е лукс и само бързата намеса на държавата може да помогне за подобряване на положението ни", заяви Янакиева.

Росица Янакиева припомни, че общината подготвя документите на гражданите, но решението на кого да се даде и колко да получи е единствено и само на междуведомствената комисия, ръководена лично от вътрешния министър Цветан Цветанов.