Напрежението в Перник започва да ескалира, след като градът втори месец се бори с последствията от земетресението, разлюляло района със сила от 5,8 по Рихтер.

Общинските съветници от ГЕРБ обвиниха кмета Росица Янакиева в далавери и поискаха оставката й. Те твърдят, че разполагат с документи, които сочат неправилно харчене на отпуснатите от държавата пари за справяне с бедствието.

"Има документи за разписани суми за нелепи дейности. Например, 20 000 лева за ремонт на училище в Рударци, в което плочките са все още в кашоните", заяви пред bTV Милена Миланова, общински съветник. "Парите на общината са похарчени за ремонти, които дори не са започнали. 3 милиона лева, които държавата ни предостави, бяха похарчени почти веднага за несвършена дейност", смятат от ГЕРБ.

Кметът Росица Янакиева заяви, че оставката и не стои на дневе ред, отхвърли обвиненията в злоупотреби и ги нарече "откровени лъжи".

"Сумата от 2,7 млн. лева е предоставена не за гражданите, а за общинския сграден фонд с обществени функции, в който са включени повече от 130 сгради", заяви Росица Янакиева.

По думите й 8 500 души са потърсили помощ от държавата, а тя е подкрепила едва 190 човека.

"Отказите за помощ са масови. Готова съм да поведа перничани в София, за да направим палатков лагер пред Министерски съвет", закани се Янакиева.

Решенията за помощи за ремонт се взимат от междуведомствената комисия към Министерски съвет.

"В общината са постъпили над 12 000 молби, до вчера одобрени 1 800, с вчерашното решение най-вероятно още перничани ще получат по 325 лева. Те ще трябва да се възстановят, когато получат помощ от междуведомствената комисия за възстановяване на жилището".

Както кметът, така и общинските съветници от ГЕРБ се обвиняват едни други в ПР. 

В Перник днес беше социалният министър Тотю Младенов. Той съобщи, че още 2 200 семейства ще получат еднократна помощ от 325 лева. Изплащането на парите започва още утре.

Така броят на получилите финансова помощ домакинства става над 5 000, с което обезщетенията обхващат около 30% от сградните в пернишко. Нова програма на социалното министерство дава приоритет на пострадалите от земетресенията.

Общината и областната администрация ще наемат трайно безработни, които срещу заплата от Агенцията по заетостта ще ремонтират засегнатите от труса сгради.

„От 6 до 12 месеца ще могат да наемат дълготрайно безработни лица, на които им поемаме заплатите плюс осигуровките. За тези, които са наети през общината и областната администрация заплатата ще бъде 380 лева плюс осигуровките, които поема оперативната програма,” обясни министърът на труда и социалната политика.