Въпреки предупреждението на ГЕРБ, че ако от ПП-ДБ не дадат подкрепа за първия мандат, то няма да намерят подкрепа за втория, по никакъв начин не повлиява на решението на ПП-ДБ да не подкрепят кабинет на Мария Габриел.

Те остават непреклонни и за това, че ще потърсят възможност да реализират втория мандат, ако се стигне дотам. Формулата ще бъде по-скоро правителство на малцинството.

ГЕРБ няма контрол върху копчето „Еnter“ на Гешев, а ако главният прокурор поиска да свали имунитета на Бойко Борисов, това ще е сигнал за "репресия", обясни Томислав Дончев в ефира на bTV.

„Обезпокоително е, ако процесите в съдебната система имат толкова пряко отражение върху всичко, което става в политическата система“, заяви той.

На въпрос може ли главният прокурор да открие скелети в гардероба на ГЕРБ, които да извади, Дончев заяви, че нямат гардероб, нито пък скелети.

Той определи нежеланието на ПП-ДБ да подкрепи първия мандат като „детски инат“.

„Това е детски инат. Това, което може да стане с първия мандат, ако има мнозинство, ще стане. Ако не стане това, няма да стане нищо друго. Каква логика иначе има вторият да иска подкрепата на първия, като му отказва на него подкрепа. В политиката има някаква логика“, каза още Томислав Дончев.

На тези думи съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов отговори: „Хайде да не си говорим за детски инат, защото детски инат толкова години да защитаваш статуквото и чак като се обърна срещу теб да откриеш, че то е проблем, меко казано може да бъде наречено детски инат.“

Христо Иванов посочи, че след вчерашната среща с ръководството на ГЕРБ само са препотвърдили решението си - няма да дадат подкрепа на кабинета „Габриел“.

„ГЕРБ най-накрая прозря нуждата от конституционна реформа, след като Гешев ги атакува. Това не е въпрос на жест към нас, а разчитане на реалност“, заяви още Иванов.

Той даде гаранция, че всички депутати на ПП-ДБ ще са в залата при гласуването на мандата.