ГЕРБ с настояване още днес френското предложение за Северна Македония да бъде одобрено от кабинета и внесено в Народното събрание.

На извънреден брифинг лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че неговите депутати ще подкрепят предложението.

„Водих разговори с депутатите от ГЕРБ и съм ги помолил, ако ми вярват да подкрепят предложение, ако се осмели този страхливец и лъжец Петков, ще има 59 депутата подкрепа и зелена светлина на РСМ и Албания“, заяви Борисов.

Той каза още, че френското предложение е добро и българските интереси в голямата им част са защитени.

Настояването текстът да бъде разгледан от кабинета и след това от Народното събрание става ден преди отпътуването на Кирил Петков за Брюксел, където утре се очаква да бъде обсъждано евентуално българското вето срещу Северна Македония.

Бойко Борисов изрази подозрение, че премиерът ще оправдае с ГЕРБ и опозицията, че френското предложение не е било разгледано у нас.

Малко по-късно се появи и първата реакция от Европа. Еврокомисарят по съседство и политиката на разширяване Оливер Вархели благодари на Бойко Борисов в „Туитър“.

"Очакваме днес правителството да направи необходимите предложения пред парламента, за да може Европа да продължи напред", написа той.