Георги Свиленски от БСП е пострадал при Паметника на Съветската армия. Там започна работа по демонтажа на монумента.

Метална ограда е паднала върху него, вследствие на което е пострадала ръката му, научи bTV.

Депутатът от БСП е откаран в ИСУЛ. Оказана му е медицинска помощ. 

"Човек от областната управа е бутнал оградата умишлено и силово върху Георги Свиленски и сега той е с разрязана ръка", заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя нарече случилото се абсурдно и недопустимо. 

"Всеки един паметник е частица от историята на България. Разрушавайки паметници, рушите историята на България", заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че са "за" това всички паметници да се запазят, да се изучава историята такава, каквато е била.

"Обръщам се към ГЕРБ-СДС и към ПП-ДБ, защото в момента областният управител е техен, мнозинството в София е тяхно - това са органите, които предприеха тези стъпки за премахване на част от историята на България: "Спрете!", призова Корнелия Нинова.

Около паметника има засилено полицейско присъствие. Сложени са заграждения, зад които не може да се преминава. Столичани отново са на два лагера – „против“ и „за“ демонтажа му. Ето какво казаха някои от тях:

СДВР съобщи, че е предприела превантивни действия за денонощно обезпечаване на района около Паметника на Съветската армия, включително на работниците и строителна механизация. Действията са предприети в изпълнение на писмо на областния управител на София-град.

Обособен е периметър и са изградени контролно-пропускателни пунктове на алеите, водещи към паметника. От полицията апелират гражданите периметърът да се избягва.